Orzechy to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Chętnie wykorzystywane w kuchni do różnego rodzaju potraw i deserów, są też doskonałą przekąską zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Przepisów na to, co możemy zrobić z orzechami w kuchni, nie brakuje, warto jednak wiedzieć, że skorupki, które po nich pozostaną, również można wykorzystać.

 

Skorupki po orzechach – wyrzucać, czy nie?

Każdy z nas na pewno zna wiele sposobów na to, jak możemy wykorzystać orzechy, jeśli jednak chodzi o skorupki, to najczęściej trafiają one po prostu do kosza. Zapewne, jeżeli orzechów używamy okazjonalnie, to nie zaprzątamy sobie głowy niewielką ilością skorupek, jeśli jednak mamy np. to szczęście i w naszym ogrodzie rośnie orzech włoski, możemy się już zastanawiać, czy nie da się ich w jakiś sposób wykorzystać. Okazuje się, że pomysłów na to jest całkiem sporo, warto więc się z nimi zapoznać i poszukać czegoś odpowiedniego dla siebie.

 

Co możemy zrobić ze skorupkami po orzechach – ogród

Ściółka z orzechów, a konkretnie z pozostałych po ich zjedzeniu skorupek to bardzo polecany przez miłośników ogrodnictwa sposób na utrzymanie gleby w dobrej kondycji i zminimalizowanie ilości niepożądanych chwastów. Najlepiej do tego celu nadają się skorupki z orzechów laskowych, ziemnych oraz pistacjowych, a ich dodatkową zaletą jest fakt, że bardzo estetycznie wyglądają i nadają całkiem nowy charakter tradycyjnym rabatom. Skorupki można również użyć zamiast keramzytu i stworzyć z nich skuteczną warstwę drenażu na dnie doniczek z roślinami.

 

Skorupki po orzechach włoskich też się przydadzą

Ze skorupek pochodzących z bardzo popularnego w naszym kraju orzecha włoskiego produkuje się m.in. naturalne, lekkie, ale twarde ścierniwo służące do delikatnego usuwania różnego rodzaju powłok i zanieczyszczeń z takich powierzchni jak karoserie samochodowe, silniki samolotowe, armatura, czy elementy drewniane. To przykład wykorzystania skorupek w przemyśle, ale warto pamiętać, że już niewielka ich ilość wystarczy do samodzielnego przygotowania takich domowych kosmetyków jak płukanka przyciemniająca włosy, peeling do ciała czy płyn wybielający zęby.

 

Skorupki w roli ekologicznego opału

Niektórzy używają nieprzetworzonych skorupek po orzechach do rozpalania ognia w kominkach, grillach czy domowych piecach. Z kolei na rynku oferującym zdobywający coraz większą popularność pellet, można spotkać granulat produkowany ze skorupek orzechów nerkowca, którym na pewno warto się zainteresować i wypróbować we własnym domu.

Jak widać, jeśli chodzi o skorupki po orzechach wykorzystanie ich, jest możliwe na wielu polach. Można to robić w warunkach domowych, jak i na skalę przemysłową, co jest zapewne korzystne dla firm zajmujących się sprzedażą orzechów. Tego typu przedsiębiorstwom polecamy profesjonalne, ale niezajmujące dużo miejsca łuparki do orzechów, z których możliwościami można zapoznać się pod tym adresem: łuparki do orzechów. Łuparki pozwolą na uzyskanie pełnowartościowego surowca w postaci zdrowych i całych orzechów oraz odpadów w formie skorupek, które można sprzedać firmom zajmującym się ich przetwarzaniem.